Salvatore Grimaldi

Han är en av få som kan bära upp begreppet ”galen entreprenör” med värdighet, respekt och seriositet. Italienaren Salvatore Grimaldi tog mark i Sverige på 1950-talet och möttes av ett välkomnande land som var en av grundbultarna till hans framgångar.

Det har alltid funnits ett ständigt och ömsesidigt kärleksförhållande mellan Salvatore Grimaldi, Sverige och Italien.

Med sitt förhållningssätt till att allt är möjligt har Salvatore mer eller mindre omedvetet skapat bilden av den orädde och framåtsträvande företagsledaren.

Redan som ung anade omgivningen att den entreprenöriella förmågan och viljan att jobba hårt för att nå framgång fanns hos Salvatore Grimaldi. Extrajobben som tidningsbud och bensinmacksbiträde varvades med det fasta jobbet på Volvo i västmanländska Köping. Med sin precisionskunskap som slipare insåg han att många svenska industriföretag ropade efter just den kompetensen. Det var då möjligheten dök upp, den som med fog kan sägas vara imperiets begynnelse: en slipmaskin, inköpt på avbetalning för 8 000 kronor.

I garaget hemma i Köping påbörjades hans strävan mot att lyckas, starta nya företag, göra det omöjliga möjligt och arbeta hårdare än alla andra.

Oräddheten fanns redan där, då på 1960-talet, i Salvatores DNA. Slipmaskinen ersattes av en större, bättre. Med sin industriella yrkesskicklighet, kärleken till att arbeta hårt och viljan att sträva till nästa nivå började resan på allvar. 1970 startade han Grimaldis Mekaniska Verkstad AB och resten är som en välskriven framgångssaga.

Milstolpar i historien

1970

Grimaldis Mekaniska Verkstad AB grundas i Köping av Salvatore Grimaldi. Företaget är underleverantör av komponenter för bilindustrin.

1981–1988

Flera företag inom verkstadsindustrin förvärvas, bland annat Karlsson Spools, Kohlswa Gety och AG Johanssons Metallfabrik.

1988

Grimaldikoncernen omstruktureras och Grimaldi Industri AB blir moderbolag. Bolaget köper Toolex Alpha AB och blir efter omstrukturering en av världens ledande leverantörer av maskiner som tillverkar CD-skivor.

1993

Grimaldi Industri AB startar Metpump AB för att utveckla en pump för smält metall.

1994

Grimaldi Industri AB säljer 70 % av aktierna i Toolex Alpha till bolagets personal samt externa investerare som NatWest Ventures Investments Ltd, Citicorp Capital Investors Europe Ltd och CVC Capital Partners Europe Ltd.

1995

Grimaldi Industri AB förvärvar majoritetsandel i VenCap Industrier AB, ett investmentbolag som är noterat på Stockholmsbörsen. VenCap Industrier köper en majoritetsandel i Monark Stiga AB, som tillverkar cyklar, gräsklippare och träningscyklar. VenCaps övriga innehav säljs.

1996

Toolex Alpha noteras på Amsterdambörsen och Nasdaq i New York. Grimaldi Industri AB minskar ägandet av Toolex Alpha till 10 % av aktierna.

 

1997

Grimaldi Industri AB köper det italienska cykelföretaget FIV E Bianchi, det danska cykelmärket Everton Smith och den franska cykelgruppen Cycleurope med kända varumärken såsom Peugeot och Gitane. Grimaldi Industri AB köper resterande aktier i VenCap Industrier AB.

1999

Cycleurope AB och Monark Exercise AB blir helägda dotterbolag till Grimaldi Industri AB. 51% av Stiga AB, gräsklipparverksamheten, säljs till UBS Capital.

2000

Stiga slås samman med italienska Castelgarden SpA, ledande tillverkare av gräsklippare i Europa, och italienska Alpina Professional & Garden SpA, tillverkare av motorsågar och röjsågar. En majoritetsandel i utbildningsföretaget Contento förvärvas.

2001

3Nine grundas och Grimaldi Industri AB förvärvar en majoritetsandel.

 

2002

Stiga och Castelgarden ändrar namn till Global Garden Products (GGP). Contentos resterande aktier köps.

2003

Återstående aktier i Global Garden Products säljs.

2005

Plockmatic International förvärvas. Karlsson Spools etablerar ett dotterbolag i Kunshan, Kina.

2010

Konceptbutiken Bianchi Café & Cycles öppnas i Stockholm, Sverige. Contento Svenska AB går samman med Wassum och bolaget Contento Wassum Academy AB etableras.

2012

FIV E Bianchi SpA förvärvar 37% av det australiska företaget SOLA, Sport Outdoor Leisure Australia Pty Ltd.

 

 

2013

Plockmatic International förvärvar Morgana Systems UK Ltd. Bianchi Café & Cycles öppnar i Malmö, Sverige.

2014

Bianchi Café & Cycles öppnar i Västerås, Sverige och Milano, Italien.

2015

Bianchi Café & Cyklar öppnar i Guadalajara, Mexiko.

 

2016

Plockmatic International förvärvar det italienska bolaget KGS Srl. FIV E Bianchi SpA förvärvar resterande del av företaget SOLA Ltd.

2018

Grimaldi Industri går in som 20-procentig ägare i Eataly, ett italienskt koncept med butik och restauranger i Stockholm. Grimaldi Industri förvärvar en majoritetsandel i Cykelkonsulterna AB. Plockmatic International förvärvar en konkurrent, Watkiss Automation Ltd.

 

Några av Salvatore Grimaldis utmärkelser

 • 1989 erhåller guldmedaljen av Patriotiska Sällskapet för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv.

 

 • 1996 belönas med Invandrarinstitutets hederspris för sitt bidrag till den svenska industrins utveckling.

 

 • 1997 utnämns till Årets Ledare av PA Consulting och tidningen Affärsvärlden.

 

 • 1998 tilldelas industriledarpriset St. Cataldo och utnämns till Årets Chef av sin italienska hemstad Taranto.

 

 • 2001 tilldelas utnämningen Bästa Ledare av Ernst & Young/Entrepreneur of the Year.

 

 • 2001 utnämns i Italien till Grande Ufficiale al merito della Repubblica Italiana.

 

 • 2003 tilldelas den Kungliga Medaljen av 8:e storleken för ett framstående liv som entreprenör och företagsledare.

 

 • 2004 utses till Hedersdoktor av Mälardalens Högskola i Västerås.

 

 • 2004 väljs till ledamot i Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

 

 • 2004 väljs till ordförande i Företagarna.

 

 • 2004 tilldelas Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj för ett inspirerande industriellt entreprenör- och ledarskap med särskild lyskraft.

 

 • 2008 väljs i Västmanlandsakademien.

 

 • 2009 väljs av Riksdagens Talman att hålla talet till nationen på Sveriges Nationaldag den 6 juni.

 

 • 2011 väljs in i Kungliga Patriotiska Sällskapet.

 

 • 2018 tilldelas italienska priset Premio Axel Munthe för att på ett föredömligt sätt bidragit till goda relationer mellan Sverige och Italien

 

 • 2019 tilldelas utmärkelsen Cavaliere del Lavoro av Italiens president för sitt bidrag till italienska industrin.